Recepty

Grilovaná cuketa

grilovaná cuketaGrilovaná cuketa poslouží jako lehká svačina, předkrm nebo večeře. Můžete si ji připravit v jemně kořeněné i v pikantní formě. Cukety zakoupíte během celého roku, v létě však stojí pár korun.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 4 mladé cukety
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml olivového nebo slunečnicového oleje (vhodného pro tepelnou úpravu)
  • 1 hrst čerstvých bylinek

Cukety omyjte a se slupkou je nakrájejte na středně silná kolečka. Rozprostřete je na talíř nebo do velké mísy a nechte chvilku vypotit. Z oleje, utřeného česneku a čerstvých bylinek si mezitím připravte marinádu. Z bylinek můžete použít například bazalku, tymián, rozmarýn nebo oregano. Jestliže čerstvé bylinky nemáte, spolehlivě je nahradí i směs bylinek sušených – například provensálské koření. Cuketu namarinujte a nechte ji odpočívat minimálně jednu hodinu. Poté grilujte na kameni a během toho potírejte zbylou marinádou.

Grilovaná kachna na pomerančích

kachna na pomerančíchKachna na pomerančích je tradiční pokrm, který si můžete připravit i na grilu, a to nejen na svatého Martina. Můžete využít buď celou kachnu nebo pouze kachní prsa. Kachna na pomerančích vám v kombinaci s grilovanými bramborami nebo s čerstvým chlebem zachutná k obědu i k večeři.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 4 plátky kachního masa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 ml šťávy z pomerančů
  • 250 ml červeného vína
  • 1 lžíci cukru
  • sůl, pepř, zázvor, kardamom

Kachní maso zbavte přebytečného tuku, potřete jej olejem, osolte a opepřete. Zatímco bude odpočívat, připravte si marinádu. Smíchejte víno, pomerančovou šťávu, cukr, nastrouhaný zázvor a kardamom. Směs povařte do zhoustnutí – přibližně 30 minut. Občas ji promíchejte. Na grilovací kámen položte kachní maso a potírejte ho hotovou marinádou. Z každé strany opékejte zhruba 10 minut.

Napsat komentář